När är det dags att gå i pension?

2017-11-21 Vad händer när man går i pension? Det är en djungel av frågor och svar.

Vad händer när man går i pension? Hur mycket får jag i pension om jag går vid 61 års ålder? Vilka försäkringar gäller mm. Det är väldigt många frågor som dyker upp när man närmar sig pensionsåldern. Förutsättningarna när man går i pension beror på så många olika faktorer, så det är svårt att skriva något som gäller för alla.
Det enda vi kan vara säkra på är att ju längre man jobbar desto högre pension får man när man väl går i pension.
Här har jag samlat information och användbara länkar, som hjälper dig att skaffa en bild av hur det ser ut för dig.

Ett bra tips: Om du inte har skaffat e-legitimation, mobilt Bank-ID eller motsvarande, så är det dags nu. Alla hemsidor du behöver logga in på för att ansöka eller få information om just din situation kräver detta. Mobilt Bank-ID, (kräver att du har en smart-phone som du kan installera en app i), loggar du in på din internetbank och ansöker om där.

På amf.se hittade jag den här lilla informationsfilmen. Jag tycker den ger en bra inblick i vad man ska tänka på inför pensionen.

AMF finns det mycket information om pensionen. Du kan logga in och se dina uppgifter, anmäla kontonummer och beräkna och bestämma hur vissa delar av pensionen ska betalas ut.

Ansöka om allmän pension
Kan man inte göra förrän man fyllt 60 år. Pensionen betalas tidigast ut när man fyllt 61 år. Man kan ansöka om del av pension. Ansökan gör man på pensionsmyndighetens hemsida. På den här sidan hittar man också svar på allehanda frågor som rör pensionen. Man kan även ringa pensionsmyndigheten på 0771-776 776.

När det gäller ekonomin omkring pensionen så loggar du in på minpension.se, det gör man med exempelvis mobilt Bank-ID.
På den sidan ser man alla de olika pensionerna, där kan du beräkna hur mycket du får ut i pension. Det är samma information som du får i det "orangea kuvertet" fast mer uppdaterad eftersom du kan fylla i aktuell lön. I kuvertet beräknar man med den lön du hade för två år sedan. På minpension.se hittar du även svar på en hel massa frågor som kan dyka upp. Min pension svarar också på frågor på telefon 0771-898989.

Skatt på pension
Hur skatten beräknas på pensionen är något som kan förändras över tid. Det bästa du kan göra är att gå in på www.skatteverket.se och söka dagsaktuell information. I dagsläget är skatten högre på pension än vad den är på arbete. Skatten sjunker något efter 66 års ålder. Men som sagt det här kan förändras, så sök informationen på skatteverkets hemsida.

Portside
Du som är anställd och har arbetat minst 10 år hos en arbetsgivare som tecknar Hamn & Stuveriavtalet, har möjlighet att få pension från Portside.
Utförlig information om hur ansökan går till hittar du på Portsides hemsida. Du kan också prata med din arbetsgivare som är väl insatt i Portside regelverk.
Hela regelverket hittar du här. Som du ser så är det en ganska omfattande skrift, men det är väl framför allt kapitel 5-7 som är viktigt att läsa igenom.

Försäkringar
Som anställd omfattas man av en hel del försäkringar. De allra flesta gäller när du arbetar, men det finns även de som gäller på din fritid eller till och från arbetet.
Fritids-olycksfallsförsäkringar är det vanligtvis din arbetsgivare som tecknar. Tänk på att den slutar gälla när du går i pension. Prata med personalavdelningen så får du information om hur den försökringen ser ut. Det kan ju vara vettigt att skaffa en egen när du går i pension.
Är du extring/blixt, så har förbundet tecknat en liknande försäkring hos IF. Information om denna hittar du här. Du kan också kontakta kansliet eller mig för mer info.

Det är som sagt en djungel med frågor om pensionen. Många är oroliga för att missa något eller göra fel. Man hör saker berättas i matsalen som man inte riktigt hänger med på. Eftersom pensionen är individuell och beror på så många olika faktorer, så tycker jag att man ska söka information om sin egen pension. Givetvis kan man diskutera sparande och andra bitar med varandra, men hur din pension kommer att se ut kan du bara ta reda på själv.

Jag förstår att det kan kännas jobbigt. Jag är glad att jag har 10 år kvar innan jag ska börja fundera på det. Jag har suttit och surfat runt och samlat information och försökt koka ner det till en förhoppningsvis bra guide. Saknar du något eller vill fråga något så får du gärna kontakta mig, eskil(snabela)hamn.nu eller på telefon 0725-211850.

Eskil Rönér
Ordförande