DEL 3 I FILMSERIEN: Röster från APM Terminals - Ruben

2018-01-26 Ännu en berättelse om företagets destruktiva personalpolitik, där produktionen alltid går först. Trots blåljuspersonalens uppmaning ville inte bolaget låta någon åka med Ruben i ambulansen till sjukhuset.


Den tredje allvarliga olyckan på APM Terminals industriflöde kunde ha slutat i katastrof. Men trots blåljuspersonalens uppmaningar ville bolaget inte ens låta förmannen eller Rubens arbetskamrat följa med 66-åreingen i ambulansen. Hör hans berättelse om en företagskultur där produktionen alltid går först och människor kommer i kläm.

Sedan sommarens lockout, då den privata operatören APM Terminals stängde ute sina anställda från kvälls- och nattskiften utan lön i sex veckor, har mediabevakningen från hamnen främst handlat om utspel och storpolitik. Det är hög tid att de anställdas egna berättelser når ut.

DEL 3
Under sommaren välte en terminaltraktor och efterföljande containerskrinda under färd. Ekipaget kraschade ner i asfalten på det så kallade 'Industriflödet'. Det var den tredje allvarliga vältolyckan av samma slag på arbetsstället, där endast ett halvdussin hamnarbetare jobbar. När Ruben vaknade upp hörde han blåljus-personalen förgäves be hans arbetsledare följa med till sjukhuset. Inte heller arbetskamraterna tilläts följa med ambulansen, eftersom bolaget ansåg att det skulle få för stora konsekvenser för produktionen. Den tjänsteman som till sist åkte med till sjukhuset återkallades till arbetsplatsen kort efter att de kommit fram till akuten.

Kvar låg Ruben och väntade på att röntas för skallskador. Familjen var utomlands och hans plånbok låg kvar i skåpet på jobbet. Därför upplevde han det som ett sorgligt skämt när han många timmar senare ringde till APM Terminals och bad om hjälp att ta sig hem från sjukhuset, men istället uppmanades att "ta en taxi".

Några dagar senare upptäcktes allvarliga skador i Rubens ben och han blev långtidssjukskriven. Men från APM Terminals hördes ingenting. Ingen hjälp med srbetsskadeanmälan. Inga frågor om hur han mådde eller behov av rehabilitering. Vid APM Terminals jättevarsel om arbetsbrist under lockouten sades Ruben upp och fick lämna arbetsplatsen, 66 år gammal.