Priskrisen och lönerna - filmserie inför avtalsrörelsen 2023

2022-08-12

Priserna på mat, el, bränsle och en mängd andra basvaror ökar snabbt i Sverige och omvärlden, men arbetstagarna har hittills haft mycket blygsamma lönehöjningar för att möta stigande levnadskostnader. Mycket pekar på att kommande avtalsförhandlingar här hemma och i vårt närområde kommer att bli tuffa, när fackliga krav på kompensation möter starkt motstånd från arbetsgivarna. Den här filmserien är tänkt som ett diskussionsunderlag inför avtalsrörelsen 2023

 

Del 1  - hur funkar inflation egentligen?

I filmseriens första del ska vi försöka reda ut vad det är som händer och vad inflation egentligen betyder? Till vår hjälp har vi med en utlovad hemlig gäst, nämligen ekonomihistorikern och universitetslektorn Ann Ighe, som förklarar, gestikulerar och nyanserar inför hamnarbetare med mycket dålig hållning.

 

 

Del 2 - Läget i vår egen bransch

I andra delen har vi tittat närmare på vår egen bransch. Varför har priserna för att skeppa grejer runt jorden ökat så mycket de senaste åren egentligen, och hur ser vinsterna för våra arbetsgivare ut? Dessutom en kort utblick till England och analys av Svenskt Näringslivs pågående kampanj för att trycka tillbaka a-kassan till tidigare låga nivåer.