Kajavtalet mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar löper ut 30 april. I den här informationsfilmen pratar vice ordförande Erik Helgeson om hur förbundskonferensen i november, och senare förbundsstyrelsen, resonerat kring Hamnarbetarförbundets yrkanden.
Se även:
Tidigare film om industrins ”märke”.
Tidigare film om våra egna avtalskrav.
Yrkanden avseende organisationsbestämmelser
-
Förstärkt skydd för förtroendevalda:
§2 Ordningsregler m.m.
Mom1
Föreningsrätt
Tillförs ett nytt stycke enligt nedan:
”Om en domstol har ogiltigförklarat en uppsägning eller ett avskedande med hänvisning till att åtgärden utgjort en föreningsrättskränkning, saknar arbetsgivaren rätt att vägra rätta sig efter domen.”
§ 12 Uppsägning
Nytt Mom 2
”Om en arbetsgivare vägrar att rätta sig efter en dom, varigenom en domstol har ogiltigförklarat en uppsägning eller ett avskedande, skall anställningsförhållandet anses som upplöst. Arbetsgivaren skall för sin vägran betala skadestånd till arbetstagaren enligt 39 § anställningsskyddslagen.
Om arbetstagaren var utsedd till fackligt förtroendevald av Hamnarbetarförbundet vid tiden för uppsägningen eller avskedandet, skall arbetsgivaren utöver skadestånd till arbetstagaren även betala ett skadestånd till fackföreningen.
Skadeståndet till fackföreningen ska bestämmas till 1 procent av arbetsgivarens årsomsättning, dock lägst 24 gånger det prisbasbelopp (PBB) som gällde när domen vann laga kraft.”
§16 Förhandlingsordning
Nytt Mom 7
”Deltagande vid riskbedömningar
Förbundets skyddsombud ska alltid beredas möjlighet att medverka i riskbedömningar inom sina skyddsområden. Om Hamnarbetarförbundets skyddsombud inte har getts möjlighet att medverka i en riskbedömning, eller om en riskbedömning enligt 11-12 §§ AFS 2023:1 inte har gjorts av arbetsgivaren, har arbetsgivaren hindrat skyddsombudet att utföra sitt uppdrag, varmed skadestånd ska utgå till skyddsombudet och förbundet.
Skadestånd vid hindrande av förtroendevalda
Om Hamnarbetarförbundets förtroendevalda hindras i sitt uppdrag enligt 3 § förtroendemannalagen eller 6 kap. 10 § arbetsmiljölagen, skall arbetsgivaren betala skadestånd till den förtroendevalde och förbundet. Skadeståndet ska bestämmas till inte mindre än 1,5 prisbasbelopp (PBB) vardera till den förtroendevalde respektive förbundet.
Skadestånd vid utebliven primärförhandling
Innan arbetsgivaren beslutar om viktigare förändring av sin verksamhet, skall arbetsgivaren på eget initiativ förhandla med förbundet, enligt 11 § medbestämmandelagen. Underlåter arbetsgivaren att förhandla skall arbetsgivaren betala skadestånd till förbundet. Skadeståndet ska bestämmas till inte mindre än 3 prisbasbelopp.”
-
Särskilda ordningsregler för inhyrd personal som används till hamnarbete enligt till arbetsgivarparten översänt utkast eller liknande.
Förändring av Kajavtalets Bilaga 5 Anlitande av bemanningsföretag.
Under rubriken ”B Förhandling vid anlitande av bemanningsföretag” införs ett nytt stycke, som det näst sista:
”Andelen arbetade timmar i arbetsgivarens verksamhet utförda av bemanningsanställda ska inte överskrida 20% av totalt arbetade timmar per kalenderår.”
-
Konstituering av funktionssätt och verkligt facklig inflytande och insyn i den sociala fonden (se bilaga Rehabiliteringsansvar till Kajavtalet) samt en höjning av den årliga avsättningen till +0,1% av lönesumman.
Inledande ekonomiska yrkanden (antagna sista november 2024):
- Ettårigt avtal med giltighetstid 1 maj 2025 – 30 april 2026
- 2000 kronor i generellt kronpåslag på grundlönen
Konsekvenshöjningar av tillägg och övriga ekonomiska delar med +5%
- Justering av avtalets §7 i syfte att berättiga arbetstagarna till en sjätte betald semestervecka. Finansiering sker genom en successiv höjning av semesterlönen (Kajavtalet §7 Mom 6) från 13% till 15,6% utifrån avstått löneutrymme. Möjligtvis försöka finansiera en semesterdag (+0,52%) per år under avtalets löptid.
- Förändring av avtalets Lönebilaga Mom 10 ”Minsta ersättning till visstidsanställda” enligt följande:
”Visstidsanställd arbetstagare, som uttagits och inställt sig till visst angivet arbete på ordinarie tid, är berättigad till ersättning med gällande timpenning för 4 timmar. Om arbetstiden överstiger 4 timmar är den minsta ersättningen 6 timmar. Om arbetstiden överstiger 6 timmar är den minsta ersättningen 8 timmar. Om annat arbete kan beredas utgår inte denna ersättning.”
- Införande av förstärkt försäkringsåtagande under avtalets §17 avseende fritidsolycksfallsförsäkring samt livförsäkring.
Utökad bakgrund till avtalskrav om stärkt skydd för förtroendevalda
Avtalskraven om förstärkt skydd för förtroendevalda siktar in sig på två aktuella problem.
- Sedan Kajavtalet tecknades 2019 handlar de lokala tvisterna oftast om att arbetsgivarna inte har kallat fackföreningen till förhandling och om att de inte kallat skyddsombud till riskbedömning. Återkommande leder tvisterna till central förhandling och därefter stämning till AD. Väl i AD går arbetsgivaren med på förlikning och tvingas betala skadestånd till fackföreningen respektive skyddsombudet. Men vi ser ingen förändring i beteendet. Det beror på att skadestånden som utgår enligt Arbetsdomstolens praxis är alltför låga för att ha en avskräckande effekt på de stora multinationella bolag som verkar inom vår bransch. Avtalskravet innebär därför att skadestånden kommer att bli mycket högre än idag samt knytas till inflationsutvecklingen, med syfte att faktiskt få till stånd den kultur av riktiga förhandlingar och skyddsarbete som är intentionen med MBL, FML och AML.
- Punktmarkering och trakasserier mot fackliga förtroendevalda i hamnarna har pågått under en längre tid. Den senaste händelsen, uppsägningen av förbundets vice ordförande, är ett försök att försvaga fackföreningen som är närmast unikt på svensk arbetsmarknad i modern tid. Uppsägningen saknar sakliga skäl, och fackföreningens uppfattning är att arbetsgivaren har kalkylerat med att försöka köpa ut honom enligt §39 LAS vid en arbetsgivarförlust i Arbetsdomstolen. Även här är skadeståndsnivåerna alltför låga för att verka avskräckande för mångmiljardkoncerner som DFDS, när de överväger att försöka skrämma eller passivisera sina anställda genom att angripa enskilda fackliga företrädare.
Utförlig information om Erik Helgesons fall finns här: https://hamn.nu/backaerik/
Skyddet för förtroendevalda är principiellt mycket viktigt eftersom en förutsättning för alla fackföreningar att verka är att medlemmar vågar ta på sig rollen att framföra kollektivets åsikter. I den här avtalsrörelsen behöver vi agera för att få till en beteendeförändring på arbetsgivarsidan, så att det inte blir några fler övertramp i framtiden. Avtalsförslaget innebär att de ekonomiska nivåerna för utköp enligt §39 LAS kompletteras med kännbara skadestånd till fackföreningen, kopplade till arbetsgivarens ekonomiska omsättning, i de fall den ofrivilligt utköpta arbetstagaren är en anmäld facklig förtroendeman.