Kort rapport från dagens överläggning
Fredag 21 februari har fackföreningen haft överläggning med arbetsgivaren Gothenburg RoRo (GRT) Terminals gällande uppsägning av vice förbundsordförande Erik Helgeson.
Under överläggningen meddelade GRT att de står fast vid sin avsikt att säga upp Erik. Arbetsgivaren verkar nu skifta från säkerhetsskyddslagen till ett mer arbetsrättsligt fokus. Inga delar håller som underlag för uppsägning, och vissa punkter är rena påhitt. De kommenterade över huvud taget inte några av fackföreningens frågor eller önskan om att hitta en lösning på situationen. Det var slående tydligt att arbetsgivaren bestämt sig på förhand för att driva uppsägningen och inte ens brydde sig om att genomföra överläggningen på ett respektfullt sätt.
Närvarande från arbetsgivaren var VD, produktionschef, HR-chef från GRT, HR-chefen från koncernbolaget DFDS samt en jurist från Transportföretagen. Närvarande från fackföreningen var Robert Lindelöf, Martin Berg, arbetsrättsjurist John Nordmark och brottmålsadvokat Tomas Fridh.
Fackföreningens initiala analys
Hamnarbetarförbundets uppfattning är att GRT vill bli av med Erik Helgeson på grund av hans fackliga arbete lokalt, nationellt och internationellt. Uppsägningen är antagligen även diskuterad med, och sanktionerad av, arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar. Vi tror inte att detta egentligen är kopplat till blockaden mot krigsmateriel till och från Israel utan att agerandet just nu är rent opportunistiskt. Man såg ett tillfälle att med hjälp av den politiska debatten kring blockaden enklare kunna säga upp Erik Helgeson utan att fokus skulle riktas mot den uppenbara kränkningen av föreningsfriheten och brott mot det extra skydd som fackligt förtroendevalda har enligt LAS. Vi kan konstatera att arbetsgivarens mediala strategi misslyckades. Inte desto mindre har arbetsrätten sin egen logik, där svepskäl och godtycklighet nu som så ofta används för att göra sig av med personal ”av personliga skäl”. Det är inte heller första gången vi ser den relativt nya säkerhetsskyddslagen användas som grund för uppsägning utan möjlighet att ens få reda på vilka skäl som ligger bakom.
Detta har hänt:
Söndag 2 februari
Erik Helgeson fick ett telefonsamtal under sitt ordinarie arbetspass som hamnarbetare i GRT. Det var en av terminalens högsta chefer som meddelade att han skulle infinna sig på möte kl 10 på måndagen, och att han kunde ta med sig en facklig representant. Mötet skulle hållas utanför hamnområdet. Han fick veta att det handlade om vissa uttalanden och hans agerande.
Måndag 3 februari
På mötet varslades Erik om uppsägning. Grunderna angavs muntligen vara brott mot säkerhetsskyddslagen och illojalitet kopplad till säkerhetsskyddslagen. Arbetsgivarrepresentanterna besvarade inga frågor om varslet utan hänvisade till att alla detaljer skulle presenteras i samband med senare överläggning med fackföreningen. På en direkt fråga från Erik fick han även veta att en polisanmälan gjorts mot honom. Erik blir vid mötet avstängd från att komma in på GRT:s område tillsvidare. Närvarande från arbetsgivaren var VD, HR-chef och produktionschef. Närvarande för fackföreningen var Erik Helgeson, Peter Annerback, Robert Lindelöf, Martin Berg samt arbetsrättsjurist John Nordmark.
Runt lunchtid 3 februari meddelade Arbetsdomstolen ett intermistiskt beslut om att den varslade blockaden mot krigsmateriel till och från Israel var lovlig. Fackföreningen spred information internt om att blockaden skulle bli av med start vid midnatt 4 februari och pågå i sex dygn så som varslats.
Under tidig eftermiddag blir Erik uppringd av Sveriges Radio P4 Göteborg. Det visar sig att GRT skickat ett pressmeddelande till dem med information om att en anställd varslats om uppsägning med hänvisning till rikets säkerhet. Arbetstagaren namngavs inte men vid tidpunkten var det redan känt bland många hamnanställda att Erik varslats om uppsägning några timmar tidigare och han var mycket lätt att identifiera. Mot den bakgrunden väljer Erik att sedan själv framträda i media för att kunna svara på frågor och undvika ryktesspridning så gott det går. GRT:s VD bekräftar för Göteborgs-Posten att Erik varslats om uppsägning med hänvisning till brott mot säkerhetsskyddslagen och illojalitet kopplad till säkerhetsskyddslagen.
I ett sms på måndagskvällen meddelar GRT:s VD Erik att polisanmälan gjorts redan den 28 januari, alltså sex dagar innan han stängdes av från arbetsplatsen.
Tisdag 4 februari
Erik anlitar en brottmålsadvokat inför den eventuella rättsprocessen. Under förmiddagen meddelar Sveriges Radio att de tagit del av polisanmälan mot Erik och att brottsrubriceringen avser brott mot tystnadsplikten och meddelarskyddet. Redan under kvällen får Sveriges Radio dock ett skriftligt beslut från Justitiekanslern om att man inte kommer att inleda någon förundersökning. Utifrån JK:s beslut förstår vi att det är en artikel i GP som legat till grund för anmälan. Men vi vet ännu inte om företagets polisanmälan även gällt något som inte ligger inom Justitiekanslerns område.
Fredag 7 februari
Polisen meddelar brottmålsadvokat Tomas Fridh att det inte finns något öppet ärende eller misstankar mot Erik Helgeson, vilket innebär att polisanmälan är avskriven i sin helhet.
Torsdag 13 februari:
Via medier får fackföreningen ta del av polisanmälan mot Erik i sin helhet. Det visar sig att den är gjord av en anställd vid väktarbolaget Avarn, men anmälaren hänvisar alla frågor till GRT:s egen säkerhetschef. Polisanmälan inriktar sig helt och hållet på innehållet i en artikel i Göteborgs-Posten från den 14 januari. Anmälaren medger att informationen i artikeln inte är säkerhetsskyddsklassad i sig och att företag som förekommer i texten inte heller omfattas av sekretess. Anmälaren gör dock gällande att Erik i artikeln uppmanar aktörer i hamnen att kartlägga uppställningsplatser och farligt gods samt uppmanar hamnanställda att öppna och gå in i trailrar och containers. I GP-artikeln finns dock inte minsta antydan till sådana uppmaningar. Tvärtom har Erik och övriga i förbundets ledning varit tydliga med att hamnarbetare inte har möjlighet att ta reda på vilket gods som finns i enskilda lastbärare och inte heller kommer att försöka göra det. Det har framgått både i intern information och som svar på direkta frågor från medier innan polisanmälan gjordes den 28 januari.
Fredag 21 februari
Överläggning begärd av fackföreningen hålls, se information ovan.
Starkt stöd från allmänheten
Sedan varslet om uppsägning blev känt har både Hamnarbetarförbundet och Erik Helgeson personligen mottagit mängder av stödyttringar. Utöver värmande ord från vänner och kollegor, har en lång rad fackklubbar inom LO, TCO, SACO samt SAC skickat stöduttalanden. Även många fackförbund utomlands hör av sig. Det är tydligt att många ser uppsägningen som ett allvarligt övertramp på rätten att som facklig föra sina medlemmars talan, och ilskan är stor över vad man uppfattar som extra hänsynslöst beteende mot en enskild i och med de grundlösa anklagelserna om risk för rikets säkerhet.
Vi noterar också kampanjer på sociala medier och mailpåtryckningar gentemot DFDS.
Parallellt med uppmaningarna till GRT att dra tillbaka uppsägningen, har vi under de senaste veckorna överöst av stödyttringar gällande blockaden av krigsmateriel till och från Israel.