SVENSKA HAMNARBETARFÖRBUNDET

Frågor och svar om hur Rysslandsblockaden kommer att fungera i praktiken

Frågor och svar om hur Rysslandsblockaden kommer att fungera i praktiken

Information till hamnarbetare och andra direkt berörda
[Uppdaterat 2022-03-25 klockan 13.30]

Hur vet man om ett ankommande fartyg är försatt i blockad?

Huvudansvaret för att identifiera berörda fartyg vilar på Svenska Hamnarbetarförbundets förbundsstyrelse och avdelningsstyrelserna runtom i landet. För att kunna få en bra helhetsbild är vi dock beroende av tips från allmänheten, medier, andra intressenter i branschen och anställda på arbetsplatser som importerar från eller exporterar till den ryska marknaden. Vi kan redan nu konstatera att vi får in många sådana uppslag som sedan kan utredas ytterligare.

För att uppnå ett bra och precist genomslag som inte påverkar övrig trafik i hamnarna, behöver vi ha en nära dialog mellan förbundsledningen och avdelningarna ute i landet.
Vi kommer att försöka vara så transparenta som möjligt, och så fort vi identifierat blockadomfattat fartyg så meddelar vi berörda hamnarbetsgivare om att anlöpet omfattas av stridsåtgärderna.

Vi förväntar oss motsvarande öppenhet från berörda arbetsgivare. Om arbetsgivare medvetet undanhåller information om blockadomfattade fartyg kommer det att leda till oförutsägbarhet och hög risk för onödiga konfliktsituationer ute i verksamheterna. Hamnarbetarförbundet kommer inte att skydda arbetsgivare som agerar i strid med god sed på arbetsmarknaden från negativ publicitet.

Sympatiblockaden är en stridsåtgärd som helt och hållet ”ägs” av Hamnarbetarförbundet. Enskilda arbetsgivare har ingen rätt att själva tolka varslet och om tveksamheter uppstår ska de framföra sina synpunkter till Hamnarbetarförbundet centralt, antingen direkt eller via sin arbetsgivarorganisation.
Det är inte upp till enskilda medlemmar eller avdelningar att slutligt avgöra om ett fartyg omfattas av blockad om det föreligger oklarheter eller bedömningsfrågor. Om sådana frågor uppstår ska förbundsstyrelsen kontaktas så fort som möjligt genom Verkställande Utskottet:

Martin Berg, ordf
0705-932443

Erik Helgeson, vice ordf
0703-654914

Christian Thernström, sekr
0733-998284

Riskerar jag påföljder om jag som medlem deltar i Hamnarbetarförbundets blockad?

Nej. Vid en varslad stridsåtgärd som den aktuella blockaden är man som enskild medlem skyddad från alla repressalier. Eventuella rättsliga invändningar från arbetsgivaren eller andra intressenter kan bara riktas mot fackförbundet, och inte mot enskilda medlemmar. Om någon medlem skulle hotas med uppsägning eller andra påföljder från arbetsgivaren för att man följer fackförbundets varslade stridsåtgärd, ska avdelningen och förbundet omedelbart meddelas då sådana påtryckningar kan utgöra ett brott. Vår bedömning är dock i dagsläget att det är osannolikt att något sådant kommer att inträffa.

Samtliga medlemmar i Hamnarbetarförbundet ska även efter att blockaden trätt i kraft (måndagen den 28e mars klockan 11.00) inställa sig som vanligt för arbete. Den enda skillnaden från tidigare är att vi inte befattar oss med några arbetsuppgifter; förberedelser, bogsering, förtöjning eller stuveriarbetare ombord eller iland avseende just konfliktsmittade fartyg.

Måste jag arbeta med ryskt gods eller fartyg på väg till och från Ryssland om jag inte är medlem i Hamnarbetarförbundet?

Nej. Hamnarbetarförbundets varsel om sympatiåtgärder omfattar alla Sveriges Hamnars medlemsföretag.

När en fackförening varslar om sympatiaktioner såsom blockad för att stödja andra, kan påverkade arbetsgivare svara med att försöka komma runt stridsåtgärden genom att använda icke fackanslutna arbetstagare för att utföra arbetet. Det är ett brott mot god sed på svensk arbetsmarknad men är inte straffbart.

Arbetsgivare har dock ingen rätt att tvinga oorganiserade anställda att jobba med arbetsuppgifter som är försatta i facklig blockad. I svensk rätt finns nämligen en allmän rättsprincip som kallas neutralitetsprincipen.
Den innebär i korthet att arbetstagare som inte är fackmedlemmar har rätt att själva välja om man vill delta i en stridsåtgärd eller inte, utan att riskera några påföljder från arbetsgivaren. Även den som för tillfället inte är ansluten till en fackförening har alltså rätt agera solidariskt och inte arbeta med blockadomfattade fartyg.

Arbetsgivare som försöker runda en facklig blockad genom att använda annan personal som inte är ansluten till Hamnarbetarförbundet, riskerar att skapa en mycket ansträngd situation på arbetsplatsen. Skyddsombud ska involveras i samråd om beslut som påverkar den psykosociala arbetsmiljön, om enskilda arbetstagare exempelvis åläggs att utföra arbete som försätter dem i en utsatt situation eller ställer dem inför svåra moraliska dilemman.

Omfattas fartyg som har ryskt manskap eller ryska befäl av blockaden?

Det korta svaret är nej. Om ett ankommande fartyg inte är på väg till eller från Ryssland, inte transporterar ryskt gods och inte heller ägs eller uppenbarligen kontrolleras av ryska intressen, så kommer hamnarbetarna lossa och lasta det precis som vanligt. Ryska och även ukrainska sjömän utgör en mycket stor andel av manskapet i den globala handelsflottan. Ryska matroser eller maskinister kan inte på påverka Putin-regimens agerande i Ukraina, och vi har inte för avsikt att bestraffa enskilda arbetare för att de är ryska medborgare. Detta har tydligt framgått i varslet till arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar.

Telefon

08-667 32 50

Epost

kansli@hamn.nu

Adress

Sydatlanten 6, 418 34 Göteborg