2023-12-23 Pressmeddelande
Tidigare i vår stannade pendeltågstrafiken i Stockholm när lokförarna lade ner arbetet under tre dagar. Bakgrunden till protesten var en flera år lång konflikt om den försämrade arbetsmiljön i pendeltrafiken, där ansvariga politiker och den kinesiska arbetsgivaren MTR bland annat strävat efter att införa ensamarbete på tågen genom att byta ut tågvärdar mot övervakningskameror.
Arbetsgivaren MTR svarade genom att stämma ett hundratal lokförare till Arbetsdomstolen och yrkade på skadestånd för olovlig stridsåtgärd. När de stämda skulle inställa sig för muntlig förberedelse i domstolen, nekades de emellertid ledigt från jobbet av MTR. Efter att pendeltågoperatören därefter insett att man saknade laglig rätt att förvägra arbetstagare man själva stämt att delta i sin rättsprocess, frånföll man plötsligt huvuddelen av stämningarna. I dagsläget återstår därför endast skadeståndskraven mot tio lokförare.
– Det har ju varit en del märkliga juridiska turer i detta men i grunden är ju arbetsgivarsidans agerande förväntat. I hamnarna var den stora överraskningen att lokförarnas fackföreningar ST och SEKO meddelade sina egna medlemmar att det inte skulle få någon rättshjälp när de blev stämda till Arbetsdomstolen, säger Hamnarbetarförbundets förbundsordförande Martin Berg.
– Det är en avvikelse från hur fackföreningar agerat historiskt vid ”vilda” konflikter i Sverige. Tidigare har svenska arbetstagare kunnat lita på att fackföreningens jurister ställer upp när man blir stämd för att ha agerat på sin arbetsplats, även om aktionen inte stötts av facket, fortsätter Berg.
– Våra medlemmar upplevde den biten som en helt onödig eftergift för arbetsgivarsidans påtryckningar. Det är en farlig ny facklig praxis som urholkar medlemskapets värde på en allt tystare svensk arbetsmarknad. Den stora ekonomiska risken när enskilda arbetstagare blir stämda till Arbetsdomstolen av sina arbetsgivare är oftast inte eventuella skadestånd utan att tvingas betala både sina egna och motpartens rättegångskostnader, säger Berg.
– Den här insamlingen har pågått ett tag och vi är glada att nu innan jul kunna bidra med drygt hundratusen kronor till de stämda lokförarnas juristkostnader. Lokförarna har fått ett enormt stöd från allmänheten genom hela den här processen. Vi vill vara tydliga med att det inte olagligt för kollektivavtalsbärande svenska fackföreningar att bidra med rättshjälp när enskilda arbetstagare stäms av sina arbetsgivare. Det borde tvärtom vara en självklarhet, avslutar Hamnarbetarförbundets Martin Berg.