SVENSKA HAMNARBETARFÖRBUNDET

Sveriges Hamnar säger upp Kajavtalet – fredsplikten i hamnarna upphör fredagen den 19 maj

Sveriges Hamnar säger upp Kajavtalet – fredsplikten i hamnarna upphör fredagen den 19 maj

Pressmeddelande

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar meddelade sent igår eftermiddag att man säger upp kollektivavtalet med Svenska Hamnarbetarförbundet. Därmed råder avtalslöst tillstånd från och med fredagen den 19 maj, och parterna har alltså rätt att varsla om stridsåtgärder.

– Arbetsgivarna har varit närmast apatiska sedan våra avtalsförhandlingar började i vintras. Under de första månaderna ville man inte ens besvara våra yrkanden eller framföra sina egna, utan hänvisade till att man först skulle teckna nytt avtal med Transportarbetareförbundet avseende hamnarbete. Efter att man lyckades med det i slutet av april, har man försökt pressa in en inskränkning av anställningsskyddet även i vårt kollektivavtal. Den här manövern kanske ska uppfattas som ett sätt att vrida upp temperaturen, säger vice förbundsordförande Erik Helgeson.

Det svenska rättssystemet gör det möjligt för hamnarbetsgivare att enbart tillämpa löner och andra anställningsvillkor i det först ingångna avtalet i branschen, oavsett vilken facklig organisation som hamnarbetarna själva valt att ansluta sig till på arbetsplatserna.

– Majoriteten av våra avtalskrav blockerades i det ögonblick Sveriges Hamnar hann före med att teckna nytt kollektivavtal med en annan fackförening. Nu spelar det ingen roll om vi kämpar oss till lönepåslag närmare inflationstakten eller fler semesterdagar i vårt avtal, eftersom arbetsgivarna ändå helt lagligt kan strunta i att tillämpa sådana avtalsbestämmelser på våra medlemmar. I det avseendet är spelreglerna desamma i Sverige år 2023 som i gamla bananrepubliker och öststatsdiktaturer, säger Helgeson.

Hamnarbetarförbundet ser två möjliga lösningar för att kunna teckna nytt kollektivavtal med Sveriges Hamnar. Det ena är att lämna avtalstexten i Kajavtalet oförändrad de kommande två åren och gör en vanlig uppräkning av lönerna enligt industrins så kallade ”märke”. Det andra är att förhandla in ett nytt organisationsvillkor, som exempelvis en social fond för att stödja rehabilitering av skadade och sjuka behovsanställda, i utbyte mot att införa inskränkningen av ”extringarnas” återanställningsrätt även i Kajavtalet.

– Vi är bakbundna i ett odemokratiskt system, så vi har gett arbetsgivarsidan två pragmatiska förslag till lösning på situationen, förklarar Helgeson

Normalt sett säger man inte upp riksavtal under pågående förhandlingar om man inte tänker ta till stridsåtgärder, men arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar har alltså inte varslat om några sådana ännu.

– I dagsläget kan vi inte uttala oss om konfliktrisken. Försöker man pressa ner försämringar av anställningsskyddet i halsen på oss så kommer situationen eskalera fort, men för vår del har vi ingen panik i nuläget. Det uppsagda avtalet har rättsliga efterverkningar så arbetsgivarsidans tidigare manövrar med att utestänga våra skyddsombud och försöka sabotera den lokala fackliga verksamheten är inte aktuella nu, avslutar Erik Helgeson

 

Telefon

08-667 32 50

Epost

kansli@hamn.nu

Adress

Sydatlanten 6, 418 34 Göteborg