Under morgonen meddelade Sveriges Hamnar och Transport att de träffat ett nytt kollektivavtal för hamnarbetare
Vid åttatiden på fredagsmorgonen, någon timme innan Hamnarbetarförbundets avtalsförhandlingar återupptogs, meddelade arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och Transportarbetareförbundet att man tecknat ett nytt kollektivavtal för hamnarbete som därmed av arbetsgivarna kommer att betraktas som det först ingångna på tillämpningsområdet. Lönepåslagen i avtalet kommer därför att omfatta alla hamnarbetare från och med den 1a maj i år, oavsett facklig tillhörighet. Din arbetsgivares löneavdelning kan lämna besked om löneuppräkningen sker redan i samband med majlönen eller om lönehöjningen kommer att betalas ut retroaktivt i juni månad.
Avtalet är tvåårigt och är inte uppsägningsbart i förtid.
Arbetsgivargivarorganisationen anger att avtalets värde ryms inom industrins s.k. ”märke”, motsvarande totalt +7,4% (+3,7% i årstakt).
Transport skriver å sin sida att lönerna höjs med totalt +7,83% under tvåårsperioden.
Hamnarbetarförbundets analys av uppgörelsen är följande:
Avtalet mellan Sveriges Hamnar och Transport innebär konsekvenshöjningar av lokala och centrala tillägg (OB, kompetenstillägg m.m.) med +4,1% från 1 maj 2023 och +3,3% från 1 maj 2024. Det är exakt i enlighet med ”märket”.
Avseende grundlönen fördelas den enligt ett kronpåslag på den genomsnittliga gundlönen i de svenska hamnarna, som inför avtalsrörelsen beräknats till 32 260 kronor. Kronpåslag i exakt enlighet med märket hade således inneburit en grundlönehöjning med +1323 kronor år 1 (+4,1%) och +1108 kronor år 2 (+3,3%).
I uppgörelsen mellan Sveriges Hamnar och Transport höjs dock grundlönen med +1400 kronor år 1 och +1175 kronor år 2, vilket vid avtalsperiodens slut år 2025 innebär att grundlönen för hamnarbetare kommer att vara 144 kronor högre per månad jämfört med om den räknats upp exakt enligt industrins ”märke”.
För att acceptera denna ekonomiska avvikelse från ”märket” har arbetsgivarparten i avtalet med Transport fått till en förändring i avtalstexten om behovsanställda. Den innebär att arbetstagare som upparbetar företrädesrätt till återanställning enligt LAS (Lagen om Anställningsskydd) genom långvarigt arbete på vikariat eller särskild visstidsanställning framledes inte längre kommer att ha företräde till nya behovsanställningar.
I övrigt har inga meningsfulla förändringar av avtalsinnehållet skett.